သေဘာၤသီး
သေဘၤာသီးမွာ လိေမၼာ္သီးတစ္လံုးထက္ ဗီတာမင္စီ (၂)ဆ ရွိပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ နည္းတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ သည္းေၿခေရာဂါ ၿဖစ္ႏိုင္ေၿခ ပိုမ်ားတယ္လို ့သိထားပါတယ္. သေဘၤာသီး အလတ္စား တစ္လံုးမွာ ဗီတာမင္စီဓာတ္(၁၈၈) မီလီဂရမ္ေလာက္ ပါရွိၿပီး ကီလိုဂ်ိဳးလ္က (၅၀၀)ေလာက္ ပါရွိတဲ့ အတြက္ အားသစ္ေတြ တိုးပြားၿပီး လန္းဆန္းေစပါသတဲ့ ။ ဝမ္းသြားၿခင္းကိုလည္း အေထာက္အကူၿပဳလို ့သေဘၤာသီး စားေပးပါ။
တို ့ဟူး
ပဲပိစပ္ ၊ ပရိုတင္း မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစာေတြက ကိုလက္စထေရာ ကိုႏွိပ္ခ်ေစပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ အရိုးေတြကိုလည္း တိုးတက္ခိုင္မာေစတယ္။ ပဲပိစပ္ထဲမွာပါတဲ့ ( Isoflavone) လို ့ေခၚတဲ့ အပင္ဓာတုပစၥည္းေၾကာင့္ ၿဖစ္ႏို္င္ပါတယ္ ။ အထူသၿဖင့္ ေက်ာရိုး အတြက္ အက်ိဳးၿဖစ္ထြန္းသလို မီးယပ္ ၊ ေသြးဆံုးကိုင္တဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြ ရဲ ့မ်က္ႏွာ နဲ ့လည္ပင္းမွာ ေသြးေရာင္ၿဖန္းၿပီး ပူတာကိုလည္း သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။
ဝက္သား