ဒီတခါ အလွည့္က်တာကေတာ့ ၾကက္သား၊ အာလူး အုန္းႏို ့ခ်က္ ၊ ငပိခ်က္ (sambal belacan) တို ့ၿဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္သား ၊ အာလူး ခ်က္ဖို ့အတြက္
- ၾကက္သားကို အေနေတာ္ တံုး ၊ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး ဆား ၊ ဟင္းခတ္မႈန္ ့နဲ ့နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါတယ္။
- အာလူးကိုလည္း အခြံႏႊာ အေနေတာ္တံုး ေရစင္စင္ေဆးၿပီး ဆား ၊ ဟင္းခတ္မႈန္ ့နဲ ့နယ္ထားပါတယ္။
- ဆီသတ္ဖို ့အတြက္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ နီ ေထာင္းပါတယ္။
- ခ်က္ဖို ့အဆင္သင့္ ၿဖစ္ၿပီဆို မီးဖိုေပၚ ဆီအိုးတင္ၿပီး ဆီက်က္ရင္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ နီ ေထာင္းကို ဆီသတ္ပါတယ္။ အေရာင္ႏြမ္းသြားေလာက္ၿပီဆို ၾကက္သား နဲ ့အာလူး ထည့္ၿပီး အေရခြံမ်ား တင္းလာေအာင္ ခဏေလာက္ေမႊၿပီး ေရထည့္လိုက္ပါတယ္။
- အားလူး ေရာ ၾကက္သားေရာ နပ္ေလာက္ၿပီဆို အုန္းႏို ့အနည္းငယ္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ (curry leaf) အနည္းငယ္ ထည့္လိုက္ပါတယ္ ။
sambal belacan -
- အေရာင္လွဖို ့အတြက္ ငရုတ္စို အပြေတာင့္ လက္တစ္ဆုပ္
- အစပ္ အတြက္ ငရုတ္သီး အနီေရာင္ ၇ ေတာင့္ (အစပ္ၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ပိုထည့္ပါ)
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုး ေၾကာ္ဖို ့အဝိုင္းေလးေတြ လွီးထားပါ (ခရမ္းခ်ဥ္သီး သိပ္မၾကိဳက္ရင္ေတာ့ တစ္လံုးပဲ ထည့္ပါ)
- ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၃ မႊာ
- ငပိ ဇီးၿဖဴသီး ေလာက္ခန္ ့
- ဆား ၊ ဟင္းခပ္မႈန္ ့၊ ဆီ
- အားလံုးၿပင္ဆင္ၿပီးၿပီဆို မီးဖိုေပၚ ဆီအိုးတင္ ဆီက်က္ၿပီဆို ၾကက္သြန္ၿဖဴ အပူေပးရံုေလာက္ ေၾကာ္ပါတယ္.ၿပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဝိုင္းေတြ နဲ ့ငရုတ္သီးေတြ ႏြမ္းသြားေအာင္ ေၾကာ္ပါ။
- ငပိကို မီးဖုတ္ပါတယ္။
- အဆင့္သင့္ ရၿပီဆို အားလံုးဆယ္ထားၿပီး ငရုတ္ဆံုနဲ ့ အေပၚမွာ ေရးထားတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြ အကုန္ထည့္ေထာင္းပါတယ္။
- စားခါနီး ၾကိဳက္တက္ရင္ သံပုရာသီးေလး ညစ္ထည့္ပါ။ ငပိ ၾကိဳက္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ထမင္းၿမိန္ေစတဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ပါပဲ