စိတ္ႏွလံုး ရႊင္လန္းခ်မ္းေၿမ ့ၾကပါေစ

20 Feb 2012

စားၾကမယ့္ေကာင္းေကာင္း - ၁၃

ဒီတခါ အလွည့္က်တာကေတာ့ ၾကက္သား၊ အာလူး အုန္းႏို ့ခ်က္ ၊ ငပိခ်က္ (sambal belacan) တို ့ၿဖစ္ပါတယ္။

ၾကက္သား ၊ အာလူး ခ်က္ဖို ့အတြက္
  • ၾကက္သားကို အေနေတာ္ တံုး ၊ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး ဆား ၊ ဟင္းခတ္မႈန္ ့နဲ ့နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါတယ္။
  • အာလူးကိုလည္း အခြံႏႊာ အေနေတာ္တံုး ေရစင္စင္ေဆးၿပီး ဆား ၊ ဟင္းခတ္မႈန္ ့နဲ ့နယ္ထားပါတယ္။
  • ဆီသတ္ဖို ့အတြက္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ နီ ေထာင္းပါတယ္။
  • ခ်က္ဖို ့အဆင္သင့္ ၿဖစ္ၿပီဆို မီးဖိုေပၚ ဆီအိုးတင္ၿပီး ဆီက်က္ရင္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ နီ ေထာင္းကို ဆီသတ္ပါတယ္။ အေရာင္ႏြမ္းသြားေလာက္ၿပီဆို ၾကက္သား နဲ ့အာလူး ထည့္ၿပီး အေရခြံမ်ား တင္းလာေအာင္ ခဏေလာက္ေမႊၿပီး ေရထည့္လိုက္ပါတယ္။ 
  • အားလူး ေရာ ၾကက္သားေရာ နပ္ေလာက္ၿပီဆို အုန္းႏို ့အနည္းငယ္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ (curry leaf) အနည္းငယ္ ထည့္လိုက္ပါတယ္ ။


sambal belacan -
  • အေရာင္လွဖို ့အတြက္ ငရုတ္စို အပြေတာင့္ လက္တစ္ဆုပ္
  • အစပ္ အတြက္ ငရုတ္သီး အနီေရာင္ ၇ ေတာင့္ (အစပ္ၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ပိုထည့္ပါ)
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုး ေၾကာ္ဖို ့အဝိုင္းေလးေတြ လွီးထားပါ (ခရမ္းခ်ဥ္သီး သိပ္မၾကိဳက္ရင္ေတာ့ တစ္လံုးပဲ ထည့္ပါ)
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၃ မႊာ
  • ငပိ ဇီးၿဖဴသီး ေလာက္ခန္ ့
  • ဆား ၊ ဟင္းခပ္မႈန္ ့၊ ဆီ
  • အားလံုးၿပင္ဆင္ၿပီးၿပီဆို  မီးဖိုေပၚ ဆီအိုးတင္ ဆီက်က္ၿပီဆို ၾကက္သြန္ၿဖဴ အပူေပးရံုေလာက္ ေၾကာ္ပါတယ္.ၿပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဝိုင္းေတြ နဲ ့ငရုတ္သီးေတြ ႏြမ္းသြားေအာင္ ေၾကာ္ပါ။ 
  • ငပိကို မီးဖုတ္ပါတယ္။
  • အဆင့္သင့္ ရၿပီဆို အားလံုးဆယ္ထားၿပီး ငရုတ္ဆံုနဲ ့ အေပၚမွာ ေရးထားတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြ အကုန္ထည့္ေထာင္းပါတယ္။
  • စားခါနီး ၾကိဳက္တက္ရင္ သံပုရာသီးေလး ညစ္ထည့္ပါ။ ငပိ ၾကိဳက္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ထမင္းၿမိန္ေစတဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ပါပဲ 
 ငရုတ္ဆံု အပက္ေလး ရွိရင္ ေခ်ရတာ ပိုအဆင္ေၿပပါတယ္။ အပက္မရွိေတာ့ လုပ္ရတာနည္းနည္း လက္ဝင္တာေပါ့
 

 ၾကက္ေၿခေထာက္ေတြကို အေၾကာမႈန္ ့ကပ္ ေၾကာ္ၿပီး ဆလပ္ရြက္ ၊ အခ်ဥ္တို ့နဲ ့တို ့စားပါတယ္ ။ဆလပ္ရြက္ ၾကိဳက္လြန္းလို ့တခါတေလလည္း ဘာမွမပါဘဲ အသားလြတ္ အခ်ဥ္နဲ ့လည္း တို ့စားၿဖစ္ပါတယ္


ဆီေၾကာ္တြ စားတာ မ်ားသြားတဲ့ အတြက္ သေဘာၤသီးနဲ ့ၿပန္ထိန္းပါတယ္။ အားေပးၾကပါအုန္းရွင္ ။ ေဈးလည္း ခ်ိဳသလို အသီးကလည္း ခ်ဳိပါတယ္ :)